Η ΕΕ λέει ναι στον ενιαίο φορτιστή για όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές. ;Ολα σε USB-C! Καμπανάκι για την Apple.


Δύο ακόμη χρόνια, τότε όλες οι ηλεκτρονικές συσκευές που πωλούνται στην Ευρώπη θα υιοθετήσουν έναν κοινό τύπου φορτιστή. 

«Σήμερα τελική συζήτηση στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.  Ξεκινώντας το φθινόπωρο του 2024, η στιγμή που έπρεπε να παλέψουμε με τόσους πολλούς διαφορετικούς κατασκευαστές, θα αρχίσει να γίνεται ανάμνηση παλιών, παράξενων εποχών άχρηστου κόστους, σπατάλης και ταλαιπωρίας»: έγραψε η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Margrethe Vestager, σε μια ανάρτηση στο Twitter όπου δείχνει ένα κουβάρι από φορτιστές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

Πίσω από την απόφαση της ΕΕ βρίσκεται η επιθυμία να μειωθούν τα οικονομικά απόβλητα (περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για νέους φορτιστές μπαταριών) και οι οικολογικές επιπτώσεις (πάνω από 100 τόνοι ηλεκτρονικών απορριμμάτων λιγότεροι). Οι νέοι κανόνες θα εγκριθούν σύντομα οριστικά, αλλά - συνεχίζει η Vestager - "το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησε σε μια μεταβατική περίοδο 24 μηνών μετά την έναρξη ισχύος του νόμου για όλες τις συσκευές και 40 μηνών για φορητούς υπολογιστές. . Για αυτήν τη μεταβατική περίοδο θα επιτρέψει στις εταιρείες να προσαρμοστούν στη νομοθεσία». 


 

Η υπόθεση της Apple

Ο μόνος φορτιστής, όμως, θα είναι επανάσταση περισσότερο στα λόγια παρά στις πράξεις. Ήδη σήμερα, στην πραγματικότητα, τα περισσότερα gadget, smartphone, υπολογιστές είναι εξοπλισμένα με θύρες USB-C που δημιουργήθηκε το 2014, είναι καθιερωμένο πρότυπο και η χρήση του είναι βολική για όλους, επίσης λόγω των οικονομιών κλίμακας που μπορούν να εφαρμοστούν ( για παράδειγμα για φορτιστές και καλώδια, όπου χρειάζεται απλώς να αλλάξετε την επωνυμία οποιουδήποτε προϊόντος OEM). 

Η μόνη αξιοσημείωτη εξαίρεση είναι η Apple, αλλά σε πιο προσεκτική επιθεώρηση στο Κουπερτίνο δεν θα χρειαστεί να ανησυχούν πολύ για τις αποφάσεις των Βρυξελλών. Πρώτα από όλα για το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της νομοθεσίας της ΕΕ: ​​έως το φθινόπωρο του 2024, ημερομηνία που φαίνεται να έχει επιλεγεί ειδικά για το iPhone, που παραδοσιακά παρουσιάζεται στις αρχές Σεπτεμβρίου. Το επόμενο μοντέλο, το 15, θα φτάσει το 2023 και μπορεί να είναι ήδη εξοπλισμένο με USB-C, οπότε ο Tim Cook μπορεί να πει ότι έφτασε σε αυτή τη λύση πριν του επιβληθεί από τους νέους κανόνες. 

Άλλα προϊόντα με την αποκλειστική υποδοχή Lightning θα αλλάξουν επίσης σε USB-C σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα: AirPods, Magic Keyboard, Magic Trackpad, ακόμη και η θήκη του iPhone με μπαταρία. Δεν είναι δύσκολο, επειδή τα περισσότερα από αυτά είναι αξεσουάρ όπου η υποδοχή Lightning χρησιμοποιείται μόνο για φόρτιση και, στη συνέχεια, επειδή θα ήταν πλεονέκτημα και για την Apple να μπορεί να χρησιμοποιήσει μία μόνο υποδοχή για όλα τα προϊόντα της, εξαιρουμένου του MagSafe των φορητών υπολογιστών το οποίο, ωστόσο, μπορεί να φορτωθεί μέσω Usb. 

Post a Comment

Πείτε μας την γνώμη σας.
Σημαντική σημείωση: Σχόλια τα οποία προσβάλουν, ή περιέχουν κάθε μορφής βίας, θα διαγράφονται.

Νεότερη Παλαιότερη